Kycklinggryta med Ugali och spenatröra

Min "mamma" lärde mig laga det här. Jag får det fortfarande när jag åker och hälsar på henne. En traditionell rätt från tanzania.

Betyg (1 röst)
Antal personer
cirka 4

Ingredienser

Kuku (Kyckling)

1 kyckling
3 vitlöksklyftor
1 bit ingefära (ungefär 4 cm lång)
4 tsk soya
1 msk olja
2 morötter
1 grön paprika
3 stora och ordentligt mogna tomater
1 rödlök
1 msk curry
Chilipeppar
1 burk kokosmjölk
Svartpeppar
Salt


Mchicha (Spenat med jordnötter)

Cirka 5 dl spenatblad
Rostade jordnötter eller två matskedar jordnötssmör
1 liten rödlök
1 stor tomat

½ -1 msk curry
Salt


Ugali (Majspudding)

Ingredienser

9 – 10 dl vatten
Ca 5 dl majsmjöl (majsmjölet till ugali är finkornigt och vitt men det går även bra med andra sorters majsmjöl)

Gör så här

Skär kycklingen i delar (vingar, klubbor, bröst och så vidare). Stöt vitlöksklyftorna och ingefäran i en mortel. Blanda lite salt, soya, matolja, vitlöken och ingefäran i en bunke. Lägg i kycklingdelarna och blanda väl.

Skär morötterna och paprikan i små, tunna stavar. Skala tomaterna och riv dem fint i rivjärn. Finhacka löken. Sätt löken på stekning tillsammans med oljan och stek tills den blir riktigt brun. När löken börjar bli klar läggs morots- och paprikabitarna i stekpannan och steks ett tag.

Stek samtidigt kycklingen i en annan stekpanna eller gryta och vänd den ofta tills den får ordentligt med färg, ungefär som en grillad kyckling.

Tillsätt den rivna tomaten i lök- och grönsaksblandningen, tillsätt lcurryn, lite chilipeppar efter smak och 3 dl vatten. Låt koka upp. Lägg sedan i den stekta kycklingen och kokosmjölken och koka tills kycklingen är klar. Smaka av med svartpeppar och salt.

Mchicha:
Hacka ingredienserna mycket fint. Stek allt utom spenaten. Tillsätt spenaten i slutet av tillagningen och låt allt bli varmt.

Ugali:
Låt vattnet koka upp. Sänk värmen. Häll i mjölet, någon deciliter i taget, och vispa kraftigt. Byt ut vispen mot en träslev när konsistensen blir tjockare. Fortsätt röra kraftigt och länge tills gröten blir mycket seg och fast. Fukta träsleven med vatten. Tryck ner degen ordentligt i kastrullen med sleven så den tar form av kastrullen. Tippa över på ett lämpligt serveringsfat. Forma, om det behövs, med sleven eller en slickepott.

Tips till serveringen:

Gå runt med en kanna och skål och låt gästerna skölja händerna i det varma vattnet. Låt varje gäst skära sig en ”tårtbit” av ugalin och lägga på sin tallrik. Varje person får en liten skål att hälla såsen från kycklinggrytan i. Kycklingbitarna läggs på tallriken. Dra av en bit ugali av tårtbiten med höger hand och forma den till en rund boll. Tryck sedan till med tummen så den blir som en liten skopa. Skopan används för att ”fiska upp” såsen samtidigt som man tar ett bett av den. Ska det vara riktigt tanzaniskt ska alla doppa och äta ur samma gryta. Kycklingbitarna äts för sig med händerna.
Visningar:
7366
Sparat:
88

LIKNANDE RECEPT

Kycklinggryta recept
Grillad Scan Ra..
av Scan
över 2 månader
Bakpotatis med ..
över 2 månader
Min goda kyckli
av lennali
över 2 månader
Krämig kyckling
av hannas
över 2 månader
Krämig lättlaga
över 2 månader