Läcker ostsoppa

Denna krämiga ostsoppa får ofta inleda måltiderna i mellaneuropa. Serverad med knapriga krutonger, blir den en mättande måltid.

Betyg (0 röster)
Antal personer
4 st

Ingredienser

150 g gruyéreost eller annan smakrik ost exempelvis Cheddar
1 stor gul lök
60 g smör eller margarin
4 msk vetemjöl
5 dl mjölk
5 dl grönsaksbuljong (2 tärningar) eller fond
1 nypa kummin
Salt
Svartpeppar
1 stor knippa gräslök
2 vårlökar

Gör så här

Skala och hacka löken fint. Smält matfettet i en gryta, lägg i löken och låt den svettas tills den blir genomskinlig. Strö över mjölet och låt det få färg under omrörning.

Häll i mjölk och grönsaksbuljong, lite i taget, under ständig omrörning, så att inga klumpar bildas. Krydda soppan med kummin, salt och peppar. Låt sjuda under lock på svag värme i 30 minuter.

Skär bort kanterna på osten och riv den fint. Skölj gräslöken och hacka den fint. Skölj och torka av vårlöken. Skär hela löken, även det gröna, i tunna ringar.

Blanda ner 1/3 av den rivna osten i soppan och rör om. Blanda resten av osten med gräslök och vårlöksringarna. Fördela ost- och lökblandningen i botten på uppvärmda soppskålar. Häll ner soppan i skålarna. Garnera med lite grönt och rostade brödkrutonger: Skär 2-3 skivor vitt bröd i tärningar. Rosta tärningarna i ugnen, 250 grader. Om du giullar vitlök så pressa en vitlöksklyfta över krutongerna.
Visningar:
1782
Sparat:
20

LIKNANDE RECEPT

Ostsoppa recept
Broccoli- och o..
av MammaA
över 2 månader
Höstsoppa
över 2 månader
Ostsoppa med br
över 2 månader
Pumpa-och linss
av mrsBee
över 2 månader
Potatis- och os
av Bappi
över 2 månader
Krämig ostsoppa
av ylwa
över 2 månader