Läcker päronpaj

Denna utsökta paj smakar allra bäst om den bakas med de päron som i slutet av augusti faller ner från trädet av sig själva.

Betyg (0 röster)
Antal personer
8 bitar

Ingredienser

2½ dl vetemjöl
1 nypa salt
3 msk olja
8 msk vatten

Smuldeg:
1 dl vetemjöl
2 msk brunt rörsocker
50 g hackade valnötskärnor
½ tsk kanel
1 msk honung
30 g smör eller margarin

Fyllning:
5-6 päron, mogna och fasta
2 msk färskpressad citron
1 tsk kanel
½ dl brunt rörsocker

Gör så här

Blanda mjöl, salt, olja och 8 msk vatten för hand eller i en matberedare. Knåda sedan degen för hand i ca 10 minuter. Klä formen med deg och gör en ca 3 cm hög kant. Stick små hål i degen med en gaffel och ställ formen i kylen cirka en timma.

Blanda mjöl, socker, nötter och kanel till smuldegen. Smält ihop honung och matfett under omrörning i en kastrull. Droppa ner honung/smörblandningen i smuldegen och blanda ihop med en gaffel.

Skala päronen, ta bort kärnhuset och skär dem i klyftor. Blanda päronklyftorna med citronsaft, kanel och socker.

Sätt ugnen på 200 grader. Ställ formen i ugnen och baka i ca 15 minuter. Lägg på päronen och strö över smuldegen. Baka i 50-60 minuter. Låt svalna på ett galler.
Visningar:
1094
Sparat:
13

LIKNANDE RECEPT

Päronpaj recept
Päronpaj med ma..
av ros
över 2 månader
Fransk päronpaj
av MrsC
över 2 månader
Fransk päronpaj
av Ida80
över 2 månader
Fransk päronpaj
av Aria
över 2 månader