Lök- och potatisgratäng

En delikat potatisrätt. Täck en gratäng med knapriga lökringar och den blir så god att den kan tävla med huvudrätten.

Betyg (0 röster)
Antal personer
4 st

Ingredienser

500 g potatis , mjölig sort
1 msk smör eller margarin + matfett till formen
2 vitlöksklyftor
½ tsk salt
½ - 1 tsk grovmalen svartpeppar
4 kvistar färsk timjan eller 1 tsk torkad
2 ägg
½ dl mjölk
1½ dl ströbröd
1 tsk italiensk salladskrydda
1 stor gul lök

Gör så här

Värm ugnen till 225 grader. Borsta och skölj potatisen. Skär den i ca ½ cm tjocka skivor. Smörj en ugnsfast form med lite matfett. Smält 1 msk matfett. Lägg potatisen i tegelstensmönster i formen och häll över det smälta matfettet.

Skala vitlöken och pressa den över potatisen. krydda med salt och peppar. Strö över timjanblad från två av kvistarna.

Vispa ägg och mjölk skummigt. Blanda ströbröd och den italienska kryddan på en flat tallrik. Skala och skär löken i knappt ½ cm tjocka ringar.

Doppa löpringarna först i äggmjölkvispet och sedan i ströbrödet. Lägg ringarna tätt över potatisen. Häll försiktigt resten av äggblandningen vid sidan av löken på potatisen.

Ställ in formen i ugnen och grädda ca 40 minuter tills potatisen är mjuk och lökringarna är härligt knapriga. Servera genast.
Visningar:
1121
Sparat:
19

LIKNANDE RECEPT

Potatisgratäng recept
Köttfärs-potati..
av Anten
över 2 månader
Potatisgratäng
av fenne
över 2 månader
Gorgonzolastekt
av ros
över 2 månader
Bèarnaisegratin..
av boz1965
över 2 månader
Marinerad fläsk
över 2 månader
Fläskfilégryta
av Annafbg
över 2 månader