Landskapsbröd Dalarna Ärtbulla

Mjöl av torkade gula ärtor har varit en vanlig brödingrediens i Siljansbygden.
På många håll i Sverige var ärtmjölet ett ersättningsmjöl som bara användes i nödfall. Men i Dalarna har ärtbröden haft gott anseende och betraktats som högtidsbröd.
Ärtmjöl är ovanligt idag. Får man inte tag i det på annat sätt kan man tillverka
sitt eget ärtmjöl genom att mala gula ärtor i en kaffekvarn eller liknande

Betyg (1 röst)
Antal personer
15 st

Ingredienser

50 g jäst
375 g margarin
1 l mjölk
1 ½ dl ärtmjöl
250 g strösocker
Ca 2 l vetemjöl

Gör så här

Smält margarinet, häll i mjölken och låt allt bli ljummet. Smula sönder
jästen i en degbunke och rör den flytande med lite av degspadet. Häll på
resten av degspadet. Tillsätt ärtmjöl, socker och vetemjöl lite i sänder och
arbeta degen kraftigt. Ta inte i för mycket mjöl. Degen ska vara lösare än
vanlig vetedeg. Låt jäsa till dubbel storlek.
Arbeta upp degen på bakbordet och dela den i 15 bitar. Rulla dem till
runda bullar. Kavla sedan ut dem till tunna runda kakor med kruskavel.
Mjöla under så att degen inte fastnar på kavel och bord. Borsta kakorna med
borste så att överblivet mjöl försvinner.
Lägg kakorna på smorda plåtar och grädda dem genast i 250° ca 10 minuter.
Borsta kakorna och låt dem kallna mellan bakdukar.
Visningar:
5603
Sparat:
29

LIKNANDE RECEPT

Landskapsbröd recept
Landskapsbröd S..
av ThomasP
över 2 månader
Ärtbulla-tunnbr..
av fiddili
över 2 månader
Upplandskubb (k..
över 2 månader
Landskapsbröd S..
av ThomasP
över 2 månader
Landskapsbröd  ..
av ThomasP
över 2 månader
Landskapsbröd V..
av ThomasP
över 2 månader