Landskapsbröd Värmland Skrädmjölskakor

Skrädmjöl är rostat havremjöl som troligen kom till Sverige och Värmland med
finländska nybyggare på 1500-talet. De slog sig ner i de värmländska skogarna
och genom svedjebruk började de odla havre. För att öka hållbarheten på mjölet
rostades havren innan den maldes. Skrädmjölet användes sedan till bröd och nävgröt.
Rostningen ger det här brödet en speciell, sötaktig smak. Skrädmjöl är ovanligt
idag, men kan finnas i välsorterade matvarubutiker

Betyg (2 röster)
Antal personer
16 st

Ingredienser

100 g smör eller margarin
5 dl mjölk
50 g jäst
½ dl socker
2 tsk salt
4 dl skrädmjöl
Ca 8 dl vetemjöl

Gör så här

Smält margarinet och tillsätt mjölken. Värm tills degvätskan blir fingervarm
och rör ut jästen med denna. Blanda ner saltet, sockret och mjölet och arbeta
väl. Spara lite av vetemjölet till utbakningen. Degen ska inte jäsa i bunken.
Dela upp degen i 16 bitar och platta ut dem till runda kakor. Låt jäsa på
plåten i 30 minuter. Nagga med gaffel och grädda kakorna i mitten av ugnen
i 250º ca 30 minuter.
Visningar:
6132
Sparat:
28

LIKNANDE RECEPT

Landskapsbröd recept
Landskapsbröd S..
av ThomasP
över 2 månader
Ärtbulla-tunnbr..
av fiddili
över 2 månader
Upplandskubb (k..
över 2 månader
Landskapsbröd S..
av ThomasP
över 2 månader
Landskapsbröd  ..
av ThomasP
över 2 månader
Landskapsbröd D..
av ThomasP
över 2 månader