Landskapsbröd Västergötland Hålkakor med råg

Hålkakan är typisk för Västergötland och bakades förr på grovt mjöl till vardags
och på finare siktat mjöl till helger och högtider. Traditionellt togs hålet i mitten ut
med ett kohorn. Senare kom också speciella hålkakemått. Bröden hängdes upp på
stänger i taket för torkning där de var väl skyddade från möss och hungriga barn.
Trots att hålet sedan länge har tappat sin funktion lever det kvar än idag.

Betyg (2 röster)
Antal personer
?

Ingredienser

50 g smör eller margarin
5 dl mjölk
50 g jäst
½ dl ljus sirap
2 tsk salt
5 dl grovt rågmjöl
5 dl rågsikt
ca 3 dl vetemjöl

Gör så här

Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm tills blandningen är
fingervarm. Smula ner jästen i en bunke och rör ut med degvätskan. Tillsätt
sirap, salt, grovt rågmjöl, rågsikt och sist vetemjöl. Arbeta degen smidig. Låt
jäsa under bakduk i 40 minuter.
Arbeta samman degen på mjölat bakbord och dela i fem bitar. Kavla ut
till runda kakor ca 25 cm i diameter och lägg över på smord plåt. Gör ett hål
i mitten av kakan med ett runt föremål, exempelvis en äggkopp. Nagga och
låt jäsa under duk i 30 minuter. Grädda kakorna i 225° ca 15 minuter tills de
får fin färg. Låt svalna under bakduk på galler
Visningar:
2310
Sparat:
29

LIKNANDE RECEPT

Landskapsbröd recept
Landskapsbröd S..
av ThomasP
över 2 månader
Farmors hålkako..
över 2 månader
Ärtbulla-tunnbr..
av fiddili
över 2 månader
Upplandskubb (k..
över 2 månader
Landskapsbröd S..
av ThomasP
över 2 månader
Landskapsbröd D..
av ThomasP
över 2 månader