Lanskapsbröd Södermanland Södertäljekringlor

De första kringlorna bakades troligen av nunnor i Sydeuropa på 600-talet. Degrester formades till kringlor som skulle symbolisera bedjande barn med korslagda
armar. Även södertäljekringlan har en lång historia och var redan på 1600-talet
känd långt utanför stadens gränser. Kringlornas historia är starkt förknippad med
kringelgummorna som i det närmaste överföll genomresande med sina korgar. I
hamnen hann inte sjömännen gå av båten innan där var några ivriga försäljerskor
framme. Deras försäljningsmetoder var så drastiska att de 1837 förbjöds att
röra sig utomhus med sina kringelkorgar

Betyg (0 röster)

Ingredienser

125 g smör eller margarin
1 l vetemjöl
1 krm salt
1 msk strösocker
50 g jäst
2 ½ dl grädde
2 ägg

Gör så här

Hacka sönder matfettet i det mesta av mjölet. Tillsätt salt och socker. Lös
upp jästen i den ljumma grädden. Tillsätt degspadet och äggen och arbeta
degen smidig. Låt jäsa i 30 minuter.
Arbeta degen smidig med resten av mjölet. Rulla ut degen till smala längder,
ca 25 cm långa. Forma till vackra kringlor och låt dem ligga och jäsa på
bakbord i 30 minuter.
Lägg ner några kringlor i sänder i en kastrull med kokande vatten. Låt
dem koka tills de flyter upp till ytan. Ta upp dem med hålslev och lägg
på smord plåt eller bakplåtspapper. Grädda kringlorna ljusgula i 275° ca 15
minuter.
Visningar:
4591
Sparat:
15

LIKNANDE RECEPT

Hittade inga liknande recept.