Lax Östanå

Receptet är enkelt, men det färdiga resultatet smakar och ser ut som du lagt ner stor möda.

Betyg (0 röster)
Antal personer
4 st
Lax Östanå

Ingredienser

600 - 800 g hel benfri laxfilé med skinnet kvar
Salt
Nymalen peppar
Smör att steka i

200-300 g färska champinjoner
4 mogna tomater
8 salladslökar
2 dl vispgrädde
1 dl fiskbuljong av tärning (vatten + tärning)
1 dl torrt vitt vin
2 msk vetemjöl
1 msk smör
2 msk hackad dill
2 msk hackad persilja
2 msk hackad gräslök

Gör så här

Börja med såsen. Putsa och dela champinjonerna i bitar. Klyv tomaterna. Kärna ur dem och dela varje halva i 4 delar. Dela salladslöken i en vit och en grön del.

Låt grädden, fiskbuljongen och vinet koka ihop i 4-5 min. Mosa ihop smöret och vetemjölet med en gaffel och vispa ner det i såsen

Lägg i det vita av salladslöken och låt koka i 3-4 min. Lägg sedan i tomaterna, svampen och det gröna av salladslöken och sjud upp. Dra kastrullen åt sidan.

Dela laxfilén i 4 portionsbitar, salta och peppra dem lätt. Låt smöret bli gulbrunt i stekpannan och stek först laxen på skinnsidan 3-4 min, sedan knappt en min på köttsidan. Den är färdig när fiskköttet inte ger efter när du trycker på den lätt med en gaffel.

Värm såsen, smaka av med salt och peppar och vänd ner nästan allt det klippgröna.

Fördela såsen vackert på tallrikar och lägg laxen utan skinn ovanpå.

Garnera med resten av det gröna och servera med kokt potatis.
Visningar:
1988
Sparat:
14

LIKNANDE RECEPT

Ugnsbakad laxfi
av Mariej
över 2 månader
Lax a´la Ankar
över 2 månader
Ugnsbakad lax m
av lennali
över 2 månader
Fisksoppa
av hobbe69
över 2 månader
Lax i krämig sw
av kicki_k
över 2 månader
Lax och räkgryt
av Luna
över 2 månader