Lax med basilikasås

Varför inte bjuda på en saftig laxkotlett med en fantastisk basilikasås? Det är en lättlagad och underbart god fiskrätt.

Betyg (1 röst)
Antal personer
4 st

Ingredienser

4 laxkotletter
Salt
Peppar
2 tsk smör eller margarin
2 tsk olivolja

Basilikasås:
1 kruka basilika
1 tsk olivolja
1 msk smör eller margarin
1 msk vetemjöl
1½ dl fiskbuljong
1 dl mjölk
Salt
Peppar

Gör så här

Börja med basilikasåsen: Ta basilikabladen från stjälkarna. Mixa blad och olja i en mixer eller matberedare.

Smält 1 msk matfett i en kastrull och vispa ner mjölet. Bryn redningen under omrörning ca en minut. Vispa ner fiskbuljongen lite i taget. Vispa kraftigt så att såsen blir jämn. Vispa sedan ner mjölken och sjud upp.

Häll såsen i matberedaren eller mixern och mixa ihop med basilikan. Häll tillbaka såsen i kastrullen.

Vik in de två lösa bitarna på laxen och bind ihop kotletterna med kökssnöre. Salta och peppra laxen på båda sidor. Hetta upp matfett och olivolja i en stekpanna. Lägg på laxkotletterna och stek 3-4 minuter på varje sida, beroende på tjocklek. Ta bort snöret.

Värm upp såsen och smaka av med salt och peppar. Servera kotletter och sås tillsammans med pressad potatis.
Visningar:
2584
Sparat:
72

LIKNANDE RECEPT

Basilikasås recept
Provencalsk Coe
av saxa
över 2 månader
Fläskfiléspett
över 2 månader
Bräserad fläskf
av ros
över 2 månader
Basilikasås
över 2 månader
Ärtburgare med ..
av neros1
över 2 månader