Lax med rotsaksröra i vinsås

Riktigt god fiskrätt som man kan äta till vardags eller fest.

Betyg (0 röster)
Antal personer
4 st
Lax med rotsaksröra i vinsås

Ingredienser

4 laxfiléer eller laxkotletter eller annan fiskfilé ā 125 g

1 - 2 morötter
1 - 2 palsternackor
1 liten bit rotselleri
10 cm purjolök

Sås:
2 dl vitt matlagningsvin
1 tärning fiskbuljong
2 dl crčme fraiche (valfri fetthalt)

Servering:

Rökt salt eller flingsalt
ev . färsk timjan

Gör så här

Skala rotsakerna. Använd sedan en matberedare eller ett rivjärn och riv morötter, palsternackor och rotselleri. Hacka purjolöken fint.

Ta fram en kastrull och häll i lite olja och låt den bli varm. Häll i alla rotsaker och låt fräsa ett par minuter under omrörning.
Smula över buljongtärningen och häll över vinet. Låt koka en liten stund så att vinet kokar in i grönsakerna, ca 5-10 min.

Häll på crème fraichen och rör om. Sänk värmen. Låt puttra några minuter. Sänk värmen till lägsta och invänta att laxen blir färdig .

Under tiden du kokar rotsakerna i såsen steker du laxen i olja i en stekpanna några minuter på varje sida tills den är genomstekt. Salta lite grann.
(Om du tar tjockare filébitar eller kotletter så tar det lite längre tid, ca 10-15 min. Har du glaslock på stekpannan går det lite fortare.)

Vid servering: Strö över rökt salt på fisken. Rökt salt är inte nödvändigt men lite som pricken över i.
Garnera gärna med en kvist färsk timjan.
Visningar:
1581
Sparat:
9

LIKNANDE RECEPT

Rotsaksröra recept
Lax med rotsaks..
av lennali
över 2 månader
Örtstekt lammfi..
av ros
över 2 månader
Rotfruktslasagn
av MrsC
över 2 månader
Entrecote med r
av Fin
över 2 månader