Lax med rotsaksröra i vinsås

Serveras med quinoa, couscous eller ris

Betyg (0 röster)
Antal personer
4 st
Lax med rotsaksröra i vinsås

Ingredienser

Rotsaker:
1 - 2 morötter
1 - 2 palsternackor
1 liten bit rotselleri
10 cm purjolök

Sås:
2 dl vitt matlagningsvin
1 tärning fiskbuljong
2 dl crčme fraiche (valfri fetthalt)

Fisk:
4 laxfiléer eller laxkotletter eller annan fiskfilé ā 125 g

Servering:
rökt salt eller flingsalt
ev. färsk timjan

Gör så här

Skala rotsakerna. Använd sedan en matberedare eller ett rivjärn och riv morötter, palsternackor och rotselleri. Hacka purjolöken fint.

Ta fram en kastrull och häll i lite olja och låt den bli varm. Häll i alla rotsaker och låt fräsa ett par minuter under omrörning.
Smula över buljongtärningen och häll över vinet. Låt koka en liten stund så att vinet kokar in i grönsakerna, ca 5-10 min. Häll på crème fraichen och rör om. Sänk värmen. Låt puttra några minuter. Sänk värmen till lägsta och invänta att laxen blir färdig .

Under tiden du kokar rotsakerna i såsen steker du laxen i olja i en stekpanna några minuter på varje sida tills den är genomstekt. Salta lite grann. (Om du tar tjockare filébitar eller kotletter så tar det lite längre tid, ca 10-15 min. Har du glaslock på stekpannan går det lite fortare.)

Vid servering: Strö över rökt salt på fisken. Rökt salt är inte nödvändigt men lite som pricken över i. Garnera gärna med en kvist färsk timjan.
Visningar:
1643
Sparat:
13

LIKNANDE RECEPT

Rotsaksröra recept
Örtstekt lammfi..
av ros
över 2 månader
Rotfruktslasagn
av MrsC
över 2 månader
Lax med rotsaks
av styvan
över 2 månader
Entrecote med r
av Fin
över 2 månader