Laxfilé med gorgonzola och sherrysås

Använd med fördel färsk laxfilé

Betyg (2 röster)
Antal personer
4 st

Ingredienser

600 gr benfri laxfilé (gärna färsk)
6-8 msk mild gorgonzola
1 msk olivolja till pensling
1/2 msk salt (jag brukar alltid ta Maldon havssalt)

Sherrysås:
1 dl halvsöt eller halvtorr sherry
1 tärning grönsaksbuljong
2 dl crème fraîche
1 dl finhackad dill
1 msk smör

Gör så här

Dela filén i fyra bitar eller använd färdigskurna bitar. Gör ett snitt i varje bit med vass kniv och fyll med gorgonzolaost. Lägg bitarna i smord, eldfast form. Pensla med olja och salta. Grilla mitt i ugnen i 200 grader ca 10 min (något längre tillagningstid behövs om bitarna är tjocka).

Sås: koka vinet med buljongtärningen tills hälften återstår. Tillsätt crème fraîche och koka ytterligare ett par minuter. Lägg i dillen.

Jag brukar servera ett eget recept till:

1 pkt sockerärter
0,5 dl olivolja
0,5 dl dill
lite salt, gärna havssalt

Koka sockerärterna, häll av vattnet och rör ner en halv dl olivolja, dill och salt. Blanda och servera till laxen och såsen tillsammans med kokt potatis, gärna färskpotatis.
Visningar:
4941
Sparat:
86

LIKNANDE RECEPT

Laxfilé recept
Ugnsbakad laxfi..
av Mariej
över 2 månader
Helstekt oxfilé..
av jas65
över 2 månader
Lax a´la Ankar
över 2 månader
Ugnsbakad lax m
av lennali
över 2 månader
Lax i krämig sw
av kicki_k
över 2 månader
Lax och räkgryt
av Luna
över 2 månader