Laxpaj för finsmakare

Lax är en populär och välsmakande fisk som kan serveras vid alla tillfällen. I denna läckra paj samsas både rökt och kokt lax - mycket delikat.

Betyg (6 röster)
Antal personer
4 st

Ingredienser

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
2 krm bakpulver
1 krm salt
125 g smör eller margarin
2 - 3 msk kallt vatten

Fyllning:
250 g färsk laxfilé , utan skinn och ben
150 g färskrökt lax
2 purjolökar
1 msk smör eller margarin
100 g lagrad ost , t . ex . västerbottenost
1 knippa gräslök
3 ägg
2 dl mjölk
1 dl grädde
½ tsk salt
1 - 2 krm vitpeppar

Gör så här

Börja med pajdegen: Sätt ugnen på 225 grader. Hacka samman mjöl, bakpulver, salt och matfett, gärna i matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop allt till en deg.

Tryck eller kavla ut degen i en låg, vid pajform, ca 28 cm i diameter. Tryck ev fast en remsa aluminiumfolie runt kanten så den inte glider ner under gräddningen. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 minuter.

Gör fyllningen: Koka den färska laxfilén i lättsaltat vatten ca 8 minuter, gärna i en traktörpanna. Låt laxen svalna.

Strimla den färskrökta laxen. Skär den kokta laxen i mindre bitar.

Strimla purjolökarna. Fräs dem mjuka i matfettet i en stekpanna. Blanda purjolöken och den rökta laxen. Tillsätt den kokta laxen.

Skär osten i stavar. Fördela purjolöks- och laxblandningen samt osten i pajskalet.

Hacka gräslöken. Vispa samman ägg, mjölk och grädde. Smaka av med salt och peppar. Vänd ner gräslöken. Häll äggstanningen i pajskalet. Grädda laxpajen i nedre delen av ugnen ca 25 minuter.
Visningar:
9291
Sparat:
182

LIKNANDE RECEPT

Laxpaj recept
Underbar laxpaj
över 2 månader
Varmrökt laxpaj
av anenik
över 2 månader
Laxpaj med spen
över 2 månader
Underbar laxpaj
av Kira68
över 2 månader
Portionsstora l
av ros
över 2 månader
Kall laxpaj
av mykolo
över 2 månader