Laxsoppa

Varför inte byta ut förrätten mot en soppa ibland! Laxsoppan toppad med dillgrädde har en fin och mild smak som gör sig lika bra på höst- som på vårmenyn.

Betyg (0 röster)
Antal personer
4 st

Ingredienser

750 g lax med skinn och ben , t . ex . stjärtbit
1 liter vatten
2 tsk salt
5 vitpepparkorn
2 lagerblad
1 msk citronsaft eller vitvinsvinäger
4 potatisar
2 morötter
1 bit rotselleri
1 gul lök
3 msk vetemjöl
Ca 1 dl tjock grädde
Ŋ dl hackad dill

Gör så här

Skölj laxfilén i kallt vatten.

Häll vattnet i en stor kastrull. Tillsätt salt, vitpeppar, lagerblad och citronsaft. Koka 10 minuter under lock.

Lägg i laxbiten och låt den sjuda 15 minuter på svag värme under lock.

Ta upp laxbiten och sila buljongen. Häll tillbaka buljongen i kastrullen.

Skala potatis, morötter, rotselleri och lök. Skär allt i bitar och lägg dem i buljongen. Koka grönsakerna mjuka, ca 10 minuter.

Rör ut vetemjölet i ½ dl kallt vatten. Häll redningen i buljongen. Låt allt sjuda 3-4 minuter. Smaka av.

Ta bort skinn och ben på laxen och dela fiskköttet i stora bitar.

Vispa grädden tjock. Tillsätt dillen.

Häll upp soppan i tallrikar. Tillsätt laxbitarna och toppa med dillgrädde.

Om du vill ha en slätare, finare soppa kan du ta upp de kokta grönsakerna ur buljongen och köra dem i en mixer till puré. Tillsätt redningen i soppan och därefter grönsakspurén.
Visningar:
2660
Sparat:
13

LIKNANDE RECEPT

Laxsoppa recept
Tobbes skånska ..
över 2 månader
Laxsoppa ā la N
av ros
över 2 månader
Laxsoppa
av jammin
över 2 månader
Lax och saffran
över 2 månader
Laxsoppa
av MrsC
över 2 månader