Laxsoppa med sambalaioli

Soppa som går bra att förbereda dagen innan.

Betyg (0 röster)
Antal personer
6 st

Ingredienser

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 fänkålsstånd
Olivolja
1 paket saffran, 0,5 g
1 burk skalade tomater, 400 g
2 dl vitt matlagningsvin
1½ l vatten
3 tärningar fiskbuljong
Skal av 1/4 apelsin
2 lagerblad
ca 400 g potatis
Salt
Tabasco
1 purjolök
ca 400 g färsk laxfilé
ca 200 g skalada räkor (500 g med skal)
1 burk musslor
ca 1 dl hackad dill

Sambalaioli:
2 pressade vitlöksklyftor
2 äggulor
½ tsk salt
2½ dl olja, gärna hälften oliv och hälften raps
ca ½ tsk sambal oelek

Gör så här

Hacka lök, vitlök och fänkål. Fräs i oljan utan att det tar färg. Tillsätt saffran, tomater, vin, buljong, apelsinskal och lagerblad. Koka ca 20 min under lock. Hit går bra att förbereda.

Skala potatien och skär den i mindre bitar. Tillsätt den i soppan och koka tills den är nästan färdigkokt, ca 10 min.
Smaka av med salt och tabasco.
Skölj och strimla purjolöken. Skär laxen i mindre bitar. Lägg ner purjolök och lax i soppan och sjud ca 4 min. Vänd försiktigt ner räkor och musslor och strö över dill.

Aiolin: Vispa ihop vitlök, äggulor och salt i en matberedare eller med elvisp. Tillsätt oljan droppvis och fortsätt att vispa hela tiden. Smaka av med sambal oelek.
Visningar:
2338
Sparat:
11

LIKNANDE RECEPT

Laxsoppa recept
Tobbes skånska ..
över 2 månader
Laxsoppa à la N
av ros
över 2 månader
Laxsoppa
av jammin
över 2 månader
Lax och saffran
över 2 månader
Laxsoppa
av MrsC
över 2 månader