Lenas mandeltårta

Helt glutenfri
Jag gjorde dubbel sats av allting och då blir tårtan maffig... den är rättså kompakt och mäktig, men väldigt god!
Servera gärna en klick vispad grädde till, det är inte nödvändigt, men gott ;-)

Betyg (2 röster)
Antal personer
1 tårta
Lenas mandeltårta

Ingredienser

Bottnar:
400 g mandelmassa
4 äggvitor

Kräm:
4 äggulor
1 ½ dl socker
1 dl vispgrädde
125 g mörk blockchoklad
150 g smör eller margarin
flagad, rostad mandel

Gör så här

Riv mandelmassan grovt på vanligt rivjärn eller i foodprocessor. Vispa äggvitorna till mycket hårt skum, vänd ner mandelmasseraspet. Markera två drygt tallriksstora rundlar på bakplåtspapper. Bred ut smeten i rundlarna.

Grädda de båda bottnarna samtidigt i 175 graders ugnsvärme i ca 17 minuter. Låt plåtarna byta plats efter ungefär halva tiden. Lossa bottnarna så snart de tagits ur ugnen och låt dem sedan kallna helt.

Till krämen:
Häll äggulor, socker och grädde i en liten rostfri kastrull. Sjud krämen mycket försiktigt under omrörning i ca 4 minuter eller tills den tjocknar. Lyft bort kastrullen från värmen och lägg i chokladen delad i bitar. Låt det hela svalna ordentligt. Tillsätt mjukt smör eller margarin i klickar. Bred så småningom ut den helt kalla krämen mellan bottnarna och ovanpå tårtan. Strö över flagad, rostad mandel.

Mandeln kan rostas lätt i torr stekpanna eller i långpanna i ugnen i 200 gr värme några minuter.
Visningar:
13340
Sparat:
160

LIKNANDE RECEPT

Mandeltårta recept
Mandeltårta med..
av kma21
över 2 månader
Morots- och man
över 2 månader
Mandeltårta med
över 2 månader
Mandeltårta med
av MrsC
över 2 månader
Mandeltårta med
av grill
över 2 månader
Mandeltårta för
av inc
över 2 månader