Lime- och marängpaj

En sötsyrlig paj som gärna blir en dessertfavorit. Under det spröda marängtäcket gömmer sig den läckraste kräm med smak av fräsch lime.

Betyg (0 röster)
Antal personer
10-12

Ingredienser

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
100 g smör eller margarin
3 msk vatten

Kräm:
3 - 4 limefrukter
3 dl vatten
1½ dl strösocker
3/4 dl maizena
3 äggulor
1 msk smör eller margarin

Maräng:
3 äggvitor
1 dl strösocker

Gör så här

Börja med pajdegen: Sätt ugnen på 200 grader. Hacka samman mjöl och matfett till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop degen.

Kavla eller tryck ut degen i en pajform, ca 25 cm i diameter. Fäst en folieremsa runt kanten så att den inte glider ner under gräddningen.

Förgrädda det tomma pajskalet ca 15 minuter på galler i nedre delen av ugnen. Låt skalet svalna, ta bort folien. Sänk ugnsvärmen till 150 grader.

Gör krämen: Riv skalet och pressa saften ur limefrukterna. Blanda vatten, socker, maizena och limesaft i en kastrull.

Koka upp blandningen under omrörning. Ta kastrullen från värmen. Rör ner äggulorna i krämen. Ställ tillbaka kastrullen på värmen.

Låt krämen sjuda upp, men inte koka, annars kan den skära sig. Rör ner limeskal och matfett. Låt krämen kallna. Häll den sedan i pajskalet.

Gör marängtäcket: Vispa äggvitorna till hårt skum. Blanda försiktigt ner sockret. Bred marängen över limekrämen.


Grädda pajen mitt i ugnen tills marängen fått lite färg, ca 8 minuter. Servera pajen ljummen eller kall.

Variera med passionsfrukt: Variera smaken genom att byta ut limefrukterna mot 2-3 passionsfrukter. Dela och gröp ur passionsfrukterna. Blanda ner fruktköttet i krämen på samma sätt som med limesaften.
Visningar:
3023
Sparat:
34

LIKNANDE RECEPT

Marängpaj recept
Luftig mandelma..
över 2 månader
Marängpaj med h..
av zonale
över 2 månader
Citronmarängpaj
över 2 månader
Marängpaj med c
över 2 månader
Äppelmarängpaj
av tina62
över 2 månader
Apelsin-och mar
över 2 månader