Limebabas

Detta bakverk härstammar från Ryssland. Namnet "babas" står för mormor eller farmor. De bjuder alltid på en god kaka när barnbarnen kommer på besök.

Betyg (0 röster)
Antal personer
10 st

Ingredienser

1 tsk jäst
1 dl mjölk
3 dl vetemjöl
2 ägg
50 g smör eller margarin
1 tsk strösocker

Sockerlag:
1,5 dl strösocker
2 dl vatten
½ dl saft av lime ( 2 - 3 stycken)

Fyllning:
½ mango
Ca 200 g frysta björnbär

Tillbehör:
Små kransformar

Gör så här

Tina björnbären till fyllningen. Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervärme, 37 grader. Häll lite av mjölken över jästen. Rör tills jästen har löst sig. Tillsätt resten av mjölken.

Tillsätt mjöl och ägg. Arbeta degen slät, för hand eller med elvisp. Låt sedan degen jäsa övertäckt ca 45 minuter på en rumsvarm och dragfri plats. Sätt ugnen på 250 grader.

Rör samman matfett och socker. Arbeta in matfettsblandningen i den jästa degen.

Smörj 10 små kransformar. Fyll formarna med deg till 2/3.

Låt kakorna jäsa tills formarna är fyllda upp till kanten, ca 10 minuter. Ställ formarna på en plåt. Grädda kakorna i nedre delen av ugnen ca 10 minuter.

Gör sockerlagen: Koka socker och vatten till en lag. Det ska koka tills sockret löst sig. Smaksätt sockerlagen med saft av pressad lime.

Häll sockerlagen över kakorna. Låt kakorna kallna. Stjälp försiktigt upp kakorna på ett serveringsfat.

Gör fyllningen: Skala, kärna ur och tärna mangon. Fyll kakorna med mango och björnbär. Låt kakorna kallna ca 30 minuter i kylen.
Visningar:
1118
Sparat:
4

LIKNANDE RECEPT

Hittade inga liknande recept.