Limepaj från New York

Limepajen har sitt ursprung på öarna utanför Floridas kust, där det växer halvvilda limefrukter. Pajen finns i mängder av varianter och alla slår vakt om sin specialitet.

Betyg (1 röst)
Antal personer
8 st

Ingredienser

Pajdeg:
Ca 200 g digestivekex
75 g smör eller margarin
1 msk råsocker
1 tsk stött eller malen kardemumma

Fyllning:
4 äggulor
1 dl strösocker
½ - 1 dl saft av limefrukter ( 2 - 3 st)
Rivet skal av 1 - 2 limefrukter
4 äggvitor
½ dl strösocker

Garnering:
2 dl vispgrädde
Strimlat skal av 1 - 2 limefrukter

Gör så här

Börja med pajdegen: Sätt ugnen på 175 grader. Klipp till ett bakplåtspapper så att det passar att lägga i botten på en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.

Krossa digestivekexen, för hand eller i matberedare. Smält matfettet. Stöt kardemumman om hela kärnor används. Blanda ner matfett, råsocker och kardemumma i kexsmulet.

Tryck ut smuldegen i formen. Förgrädda pajskalet på galler i nedre delen av ugnen ca 10 minuter. Låt det svalna.

Gör fyllningen: Riv och pressa limefrukterna. Vispa samman äggulor, socker och limesaft i en skål. Ställ skålen i vattenbad. Vattnet ska nästan koka under tiden som sveten vispas till en tjock kräm.

Rör ner det rivna limeskalet i krämen. Vispa äggvitor och socker till en tjock smet. Rör ner den i krämen.

Fördela limefyllningen i pajskalet. Grädda pajen mitt i ugnen ca 15 minuter. Låt den sedan kallna.

Låt limepajen stå i frysen ca 2 timmar. Ta ut pajen ur frysen ca 20 minuter före servering och ställ den i kylen. Vispa grädden till garneringen tjock. Fördela den över pajen och strö över limeskal. Lossa pajen ur formen och servera.

Vispa gärna fyllningen med ballongvisp när den sjudes i vattenbadet. Då är det lättare att få den tjock och pösig.
Visningar:
2499
Sparat:
30

LIKNANDE RECEPT

Limepaj recept
Frisk limepaj
av ros
över 2 månader
Citronpaj med l
över 2 månader
Keylimepaj med
över 2 månader
Limepaj
över 2 månader
Limepaj med mar
av lennali
över 2 månader
Key orange pie
över 2 månader