Linfröbaguetter

Det här matiga och nyttiga brödet är perfekt att ta med till arbetet eller på utflykten. Fyll det gärna med krispiga salladsblad och en god räkröra. (se annat recept för räkröran)

Betyg (2 röster)
Antal personer
4 st

Ingredienser

7 dl vatten
½ dl linfrön
½ dl korngryn
1 dl rågkross
½ pkt jäst
1 msk salt
2 dl grahamsmjöl
8 - 9 dl vetemjöl + 2 dl till utbakningen

Gör så här

Koka upp 3 dl vatten. Blanda linfrön, korngryn och rågkross i en bunke. Slå över det kokande vattnet och låt det svalna till 37 grader, ca 15 minuter.

Värm 4 dl vatten till fingervärme, 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och rör ut jästen i lite av det ljumma vattnet. Tillsätt salt, resten av vattnet och linfrömassan. Rör ner grahams- och vetemjölet till en lös deg. Låt jäsa en timma.

Stjälp upp den lite kletiga degen på ett väl mjölat bakbord. Platta ut degen till en rektangel, ca 30x20 cm, knåda inte. Strö mjöl över ytan och skär degen i längder.

Vrid längderna till baguetter och låt dem jäsa i ytterligare 30 minuter. Värm ugnen till 275 grader.

Lägg baguetterna två och två på bakpappersklädda eller smorda plåtar. Grädda 15-20 minuter i ugnens nedre del. Låt kallna på galler utan bakduk.
Visningar:
1363
Sparat:
30
Räkröra till li..
av Queenie
över 2 månader
Linfröbaguetter
över 2 månader