Liptauerost

En kryddstark färskost med ungerska traditioner. I ungern görs osten på fårmjölk, men här gör man den på keso och crème fraiche smaksatt med kummin, lök och slutligen det mest ungerska av allt - paprika!

Betyg (1 röst)
Antal personer
4 st

Ingredienser

500 g keso
100 g smör
½ dl crème fraiche
1 gul lök
3 - 4 tsk paprikapulver
1 tsk kummin
½ tsk salt
½ dl finhackad gräslök eller persilja

Gör så här

Rör samman keso, smör och crème fraiche till en smidig massa.

Skala löken och hacka den riktigt fint. Lägg den i ostblandningen.

Krydda med paprikapulver, kummin, salt och persilja och rör om ordentligt.

Täck över skålen med en tallrik eller plastfolie och låt osten stå kallt i cirka två timmar. Osten kan gärna stå längre eftersom den då mognar och tar till sig kryddornas smak mer. Den håller sig i kylskåp 4-5 dagar. Osten kan även serveras som dip till chips eller råa grönsaker. Annars är den god på kex, knäckebröd eller vanligt bröd.
Visningar:
901
Sparat:
15

LIKNANDE RECEPT

Liptauerost
av MrsC
över 2 månader