Ljummen mjölkchokladbakelse, lime- och vaniljkokt ananas med hallon- och szechuanpepparsorbet samt en vaniljcrème och nougatinflarn.

Det vinnande receptet i tävlingen Wilhelmina år 2000! Läs mer om tävlingen <a href="javascript:openArtiklar('MATN-4NY7X2')">här</a>.

Betyg (0 röster)
Antal personer
10 st

Ingredienser

Ljummen mjölkchokladbakelse:
4 ägg
100 g socker
220 g mjölkchokladpellets Callebauts
150 g smör osaltat
120 g vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
Lime- och vaniljkokt ananas:
5 miniananas
1 vaniljstång
2 lime
1 dl socker
6 dl vatten
Hallon- och szechuanpepparsorbet:
1 vaniljstång
8 g szechuanpeppar
340 g råsocker
4,5 dl vatten
20 g glykos
500 g hallonpuré
Vaniljcrème:
1 dl vispgrädde
1/2 vaniljstång
1/2 dl socker
2 äggulor
1 dl kesella
Nougatinflarn:
400 g fondantpulver
200 g glykos
50 g smör osaltat

Gör så här

Chokladbakelse: Vispa ägg och socker pösigt. Smält nästan all choklad tillsammans med smöret. Blanda vetemjöl och bakpulver. Vispa samman de tre blandningarna. Smöra och mjöla små pastejformar. Fyll dem med smet upp till en cm frÂn kanten. Tryck ner tre chokladpellets i mitten av smeten, i varje form. Grädda bakelserna i 175°, 6 minuter. Stjälp upp kakan försiktigt innan servering. Den ska vara ljummen och ha en rinnig kärna. Ananas: Koka en sockerlag med vanilj och limesaft. Skär av botten och toppen på ananasen. Dela den på mitten. Stansa ur små ringar och tryck ut roten med en mindre stans. Koka ananasringarna i sockerlagen ca 10 minuter. Låt dem svalna i lagen. Innan servering, låt ananasringarna rinna av på en handduk. Sorbet: Dela vaniljstången på längden. Koka upp alla ingredienser utom hallonpurén. Mixa blandningen, sila den och rör ner i hallonpurén. Kör smeten i glassmaskin tills rätt konsistens uppnåtts. Frys den gärna några timmar innan servering. Vaniljcrème: Dela vaniljstången p längden och skrapa ur innehållet. Koka upp socker, grädde och vaniljstång med det urskrapade fröna. Ta upp vaniljstången och vispa i äggulorna. Sjud på svag värme tills blandningen tjocknat. Kyl ner cremen. Rör i kesella. Nougatinflarn: Smält fondantpulver och glykos. Låt det få en gyllenbrun färg. Klicka i smöret och rör om. Stryk ut smeten tunt p en silipatmatta och låt stelna i kylen. Bryt sedan sönder det hela och kör i matberedare till fint pulver. Sikta ut pulvret på silipat i ett tunt lager. Smält det i en salamander. Låt svalna. Bryt flarn i önskad storlek. Uppläggning: Placera den lime- och vaniljkokta ananasen till vänster på tallriken.Stjälp upp den ljumma mjölkchokladbakelsen till höger om ananasen.Lägg en rand vaniljcreme mellan bakelse och ananasring.Placera en kula hallon- och szechuanpepparsorbet p ananasringen.Stick ett nougatinflarn i sorbeten.
Visningar:
1481
Sparat:
5

LIKNANDE RECEPT

Hittade inga liknande recept.