Ljuvliga chokladkakor från Wien

I Österrika kan man konsten att förljuva livet med bakverk - de här kakorna som är "som poem" kommer från Wien, där de antingen bjuds till kaffe eller som efterrättskakor till inlagd frukt.

Betyg (0 röster)
Antal personer
60 st

Ingredienser

60 g valnötskärnor
60 g sötmandel
125 g blockchoklad
125 g smör eller margarin
1 1/4 dl strösocker, drygt
1 dl vetemjöl

Garnering:
30 skållade, kluvna mandlar

Gör så här

Mal nötter och mandlar. Bryt sönder blockchokladen, smält den i vattenbad.

Arbeta matfett och socker i skål tills det blir vitt och smidigt. Använd träsked, sätt skålen i kallt vatten, matfettet ska hållas tämligen kallt. Tillsätt mjölet.

Blanda ner chokladen lite i taget, därefter de malda nötterna och mandeln.

Forma degen till 2-cmkulor. Lägg dem efterhand på bakpappersklädd plåt. Obs! Då de flyter ut något ska de inte ligga alltför tätt. Garnera dem med en halv skållad mandel, som sticks ner på mitten.

Sätt in kakorna i 150 graders ugn. Vrid ner värmen till 125 så snart ugnsluckan är stängd. Beräkna ca 30 minuter men öppna ugnsluckan på glänt efter 20 minuter. Detta är ett litet knep för att undvika att kakorna gräddas för hårt, då smakar de lätt bränt.

Låt kakorna kallna på galler.
Visningar:
1285
Sparat:
5

LIKNANDE RECEPT

Chokladkakor recept
Chokladkakor me..
av Robjoo
över 2 månader
Underbar kladdk
av Elis
över 2 månader
Smulpaj jordgub
av vernis
över 2 månader
Wienernogatkaka
över 2 månader
Parfait tårta..
av Disen
över 2 månader
Långpannekaka m
av Liliane
över 2 månader