Lussekatter

enkla att göra

Betyg (11 röster)
Antal personer
3-4 plåtar
Lussekatter

Ingredienser

12 dl vetemjöl
3 dl mjölk
1,25 dl socker
100 g smör
1 ägg
0,5 tsk salt
0,6 pkt jäst
1 pkt saffran ( 0.5 g)
russin till garnering
1 ägg till pensling

Gör så här

Smält smöret i en kastrull och häll sedan över mjölken. Låt det svalna till 37 grader och häll i matberedaren (går att använda elvisp med degkrokar också). Smula i jästen och rör om tills den lösts upp. Tillsätt då saffran, salt, socker och ägg. Blanda i hälften av mjölet. Tillsätt sedan mjöl i deciliter vis till degen känns lagom fast. Kör degen på mellan växeln i 8 minuter eller knåda den i 15 minuter. Låt degen sedan vila i rumstemperatur, övertäckt med en handduk i 30 minuter. Ta upp degen och dela i bitar på 60 g. Forma först till runda, sedan till något avlånga stycken. Låt dessa vila någon minut. Rulla ut degstyckena till avlånga stänger, ca 30 cm, forma dessa till lussekatter. Använd mjöl om degen fastnar. Lägg lussekatterna på bakplåtspapper klädda plåtar. Tryck i russinen. Jäs under handduk ca 45-60 minuter. Katterna skall växa till dubbel storlek. Sätt ugnen på 230 grader. Knäck ett ägg och rör det lite lätt. Pensla försiktigt och grädda dem i ca 6 minuter. De skall vara ljusa.
Visningar:
21163
Sparat:
341

LIKNANDE RECEPT

Lussekatter recept
Super goda luss..
av a8med
över 2 månader
Gunillas saffra
över 2 månader
Maya´s Fluffiga
av SDMaya
över 2 månader
Lussekatter med
av MaNi
över 2 månader
Lussekatter
över 2 månader
Saftiga lussebu
av Emjah
över 2 månader