Lutfisk med vit sås

Vad vore julen utan lutfisk. Det som är så gott mums!!!!!

Betyg (1 röst)
Antal personer
4 st
Lutfisk med vit sås

Ingredienser

2 kg lutfisk
Vit sås:
2 msk smör
3 msk vetemjöl
5 dl mjölk
1 dl vispgrädde
salt
1.5 krm vitpeppar
100 g smör

Gör så här

1. Låt lutfisken ligga i rikligt med kallt vatten minst 24 timmar, gärna ännu längre, innan den ska tillredas.

2. Kokning av lutfisk i ugn: Värm ugnen till 200 grader.

3. Lägg fisken med skinnsidan nedåt i en ugnssäker form med höga kanter. Täck med aluminiumfolie.

4. Koka i ugnen cirka 30 minuter. Ta ut den och låt den svalna. Principen är densamma som när man helsteker kött – man låter helt enkelt fisken få vila.

5. Putsa till bitarna så att de blir vackra. Salta och låt dem vara ytterligare 15 minuter i ugnen.

6. Såsen: Smält 2 matskedar smör i en kastrull. Rör ner mjölet och tillsätt mjölken och grädden.

7. Låt såsen koka på svag värme cirka 5 minuter. Vispa då och då.

8. Smaksätt med salt och peppar och rör ned 100 gram smör. Detta kallas för att blanka såsen. Mixa såsen strax före serveringen så att den blir luftig.

9. Servera lutfisken med såsen, kokt potatis, kryddpeppar, grön ärtpuré och eventuellt stekt bacon eller stekt fläsk i små tärningar som man gör i Bohuslän och i Norge.
Visningar:
19505
Sparat:
99

LIKNANDE RECEPT

Absolut bästa f
av Marre73
över 2 månader
Fläskfilé bacon
av Queenie
över 2 månader
Kycklinggratäng
över 2 månader
Helt underbar k
av Queenie
över 2 månader
Fläskfilé du in
över 2 månader
Bacon- och ostg
av Cayene
över 2 månader