Lyxig äppelkaka

En elegant dessert med härligt god äppelsmak.
(Obs! Ta ej för stora äpplen!)

Betyg (0 röster)
Antal personer
10 bitar
Lyxig äppelkaka

Ingredienser

Pajdeg:
3 dl vetemjöl (180 g)
3/4 dl florsocker
2 äggulor
100 g smör
1 msk mjölk

Fyllning 1:
4 äpplen, t ex Aroma eller Gravensteiner
1 dl strösocker
1/2 dl vatten
1 vaniljstång
2 msk Calvados
50 g smör

Fyllning 2:
4 äpplen, t ex Ingrid Marie eller Gravensteiner
2 msk smält smör
3 msk strösocker
2 krm mald kanel

Gör så här

1. Blanda samman alla ingredienserna till pajdegen i matberedare och kör till en deg. Tryck ut degen i en låg pajform (27 cm) med löstagbar kant. Ställ kallt. Sätt ugnen på 200°.
2. Fyllning 1: Skala och kärna ur äpplena. Tärna dem och lägg dem tillsammans med socker och vatten i en kastrull. Snitta vanilj-stången på längden och lägg i den. Koka på svag värme till äppelmos ca 5 min. Ta upp vaniljstången och skrapa ur fröna och tillsätt dem. Rör ned Calvados och smör. Mixa eventuellt med
mixerstav.
3. Tryck folie runt kanten så att degen inte glider ner under
gräddningen. Nagga pajskalet med gaffel, förgrädda i mitten av ugnen ca 12 min. Bred ut moset i den förgräddade pajformen.
4. Fyllning 2: Skala, kärna ur och skiva äpplena tunt. Lägg dem i ett fint mönster över hela pajen. Pensla med smält smör och strö över socker och kanel. Grädda pajen ca 30 min i mitten av ugnen tills den får fin färg. Servera eventuellt med vaniljsås eller glass.
Visningar:
2707
Sparat:
17

LIKNANDE RECEPT

Äppelkaka recept
Marängäppelkaka
över 2 månader
Drömäppelkaka..
av Lisa00
över 2 månader
Amerikansk äppe
av evaldo
över 2 månader
GI-äppelkaka
av eiros
över 2 månader
Äppelkaka med k
av lennali
över 2 månader
Galet god äppel
över 2 månader