Lyxig äppelpaj med vaniljkesella

mmmmmmmmmmmmmmmm!!!!!!!!!

Betyg (1 röst)
Antal personer
4 st
Lyxig äppelpaj med vaniljkesella

Ingredienser

Ca 3 sötsyrliga äpplen (ex. Ingrid Marie)
250 g smördeg
200 g mandelmassa
50 g smör (rumstempererat)
Socker

Vaniljkesella:
2½ dl kesella
3 msk ljust muscovadosocker
Skalrasp från ½ citron
1 vaniljstång

Gör så här

Sätt ugnen på 225°.

Tryck ut smördegen i en form med löstagbar botten (24 cm i diameter). Lägg över aluminiumfolie och fyll i några hekto ärter eller bakkulor. Grädda i mitten av ugnen i 20 minuter.

Ta ut formen och lyft upp folien med ärterna. Skär loss de upphöjda kanterna från smördegen.

Riv mandelmassan grovt och blanda med smöret. Tryck ut massan över smördegen i formen.

Skala äpplena, rensa kärnhuset och skär i klyftor. Tryck ner dem i massan och sockra lätt. Grädda pajen i mitten av ugnen i 25 minuter eller tills den fått fin färg.

Skär en skåra längs med vaniljstången. Vik ut kanterna och skrapa ur fröna med en liten sked. Spara fröna till senare. Rör ihop kesella, muscovadosocker, citronrasp och fröna från vaniljstången i en skål. Låt stå kallt i 30 minuter.

Ta ut pajen från ugnen och låt svalna.

Servera äppelpajen ljummen med den kalla vaniljkesellan.
Visningar:
11649
Sparat:
85

LIKNANDE RECEPT

Äppelpaj recept
Bittes äppelpaj
av ros
över 2 månader
Äppelpaj med kn
över 2 månader
Knaprig Äppelpa..
över 2 månader
Toscapaj med äp
över 2 månader
Min goda smuläp
av ros
över 2 månader
Äppelpaj med ri
över 2 månader