Lyxig laxgratäng

Underbar! Världens bästa festmat, kan aldrig misslyckas.

Betyg (4 röster)
Antal personer
6 st

Ingredienser

ca 1 kg färsk lax
salt
peppar
150 g riven lagrad ost, gärna Västerbottensost
Guldmos:
1 1/2 kg skalad potatis, gärna mandelpotatis
2 äggulor
2 msk Svenskt Smör
ca 1 dl Matlagningsgrädde
salt
peppar
Sås:
2 msk smör
2 msk vetemjöl
1 fiskbuljongtärning eller 2 msk fiskfond
1 dl vatten
1 1/2 dl vitt vin
3 dl Vispgrädde
Garnering:
ca 1 msk löj- eller sikrom per portion
2 finhackade rödlökar
2 limefrukter i klyftor eller 1 stor citron
dill

Gör så här

Börja med moset. Koka potatisen och pressa den. Rör ner äggulor och smör. Späd med grädde. Smaksätt med salt och peppar. Skär laxen i tunna skivor på snedden, för att få så stora skivor som möjligt. Salta och peppra. Fördela osten över skivorna och rulla ihop. Spritsa eller klicka små potatistoppar längs med kanten på en ugnssäker smord form. Lägg i laxrullarna. Smält smöret till såsen. Rör i vetemjölet. Tillsätt smulad buljongtärning eller fiskfond. Späd med vatten, vin och grädde under vispning. Låt såsen koka i ca 5 min. Häll den över laxrullarna. Gratinera i ugn vid 225º ca 25 min. Garnera gratängen med rom, hackad lök, limeklyftor och dill. Lyxig laxgratäng 6 portionerca 1 kg färsk laxsalt och peppar 150 g riven lagrad ost,gärna Västerbottensost Guldmos: 1 1/2 kg skalad potatis,gärna mandelpotatis2 äggulor2 msk Svenskt Smörca 1 dl Matlagningsgräddesalt och peppar Sås: 2 msk smör2 msk vetemjöl 1 fiskbuljongtärning eller 2 msk fiskfond1 dl vatten1 1/2 dl vitt vin 3 dl Vispgrädde Garnering: ca 1 msk löj- eller sikrom per portion2 finhackade rödlökar2 limefrukter i klyftor eller1 stor citrondill Börja med moset. Koka potatisen och pressa den. Rör ner äggulor och smör. Späd med grädde. Smaksätt med salt och peppar. Skär laxen i tunna skivor på snedden, för att få så stora skivor som möjligt. Salta och peppra. Fördela osten över skivorna och rulla ihop. Spritsa eller klicka små potatistoppar längs med kanten på en ugnssäker smord form. Lägg i laxrullarna. Smält smöret till såsen. Rör i vetemjölet. Tillsätt smulad buljongtärning eller fiskfond. Späd med vatten, vin och grädde under vispning. Låt såsen koka i ca 5 min. Häll den över laxrullarna. Gratinera i ugn vid 225º ca 25 min. Garnera gratängen med rom, hackad lök, limeklyftor och dill.
Visningar:
10914
Sparat:
127

LIKNANDE RECEPT

Laxgratäng recept
LCHF Laxgratäng
av Inabina
över 2 månader
Krämig laxgratä
av reeko
över 2 månader
Lax och sparris
av epax
över 2 månader
Sötsur laxgratä
av birran6
över 2 månader
Maya’s Laxgratä
av SDMaya
över 2 månader
Laxgratäng med
över 2 månader