Lyxig päronpaj

Du kan byta ut de färska päronen mot en stor burk konserverade.

Betyg (0 röster)
Antal personer
5-6

Ingredienser

4 mogna päron

Sockerlag:
4 dl vatten
2 dl socker

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g kallt smör eller margarin
2-3 msk vatten

Fyllning:
100 g smör eller margarin
1 dl socker
3 ägg
1 hg skalad malen sötmandel
4 skalade malda bittermandlar
1 msk vetemjöl
mandelspån

Gör så här

Ugn: 200 grader.
Koka sockerlagen några minuter. Kärna ur, skala och halvera päronen. Lägg päronhalvorna i lagen och koka tills de är mjuka. Tiden beror på hur hårda päronen är. Låt dem rinna av.
Degen: Smula fettet i mjölet, tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop degen. Kläm ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Låt den stå kallt ca 30 minuter. Förgrädda den ca 10 minuter.
Fyllningen: Rör fett och socker poröst. Tillsätt äggen, ett i taget och rör kraftigt. Blanda ner mandel och mjöl.
Lägg päronen med den kupiga sidan upp i det förgräddade pajskalet. Bred över mandelsmeten, strö på mandelspån och grädda ca 35 minuter mitt i ugnen. Servera pajen ljummen eller kall med en klick glass eller grädde.
Visningar:
1768
Sparat:
16

LIKNANDE RECEPT

Päronpaj recept
Päronpaj med ma..
av ros
över 2 månader
Fransk päronpaj
av MrsC
över 2 månader
Fransk päronpaj
av Ida80
över 2 månader
Fransk päronpaj
av Aria
över 2 månader