Lyxiga lussebullar

Detta är mina favorit lussebullar! de håller sig saftiga och goda i flera dagar.

Betyg (17 röster)
Antal personer
ca 40
Lyxiga lussebullar

Ingredienser

1 1/2 pkt jäst ( 75 g)
100 g smör
4 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1 dl vit sirap
1/2 dl strösocker
250 g lätt kesella
2 - 3 påsar saffran ( 1,5 g)
1 sockerbit
200 g mandelmassa
16 - 17 dl vetemjöl ( 960 - 1 020 g)
1/2 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kardemumma
1 ägg till pensling
russin

Gör så här

1. Finfördela jästen i en bunke. Smält smöret och blanda ner mjölk,
grädde, sirap, socker och kesella. Stöt saffran i mortel med en
sockerbit och blanda ner det i degvätskan. Värm till ca 37°.
Häll blandningen över jästen och rör tills den löst sig.
2. Riv mandelmassan och blanda ner i degvätskan. Tillsätt hälften av
mjölet tillsammans med övriga kryddor. Blanda väl och tillsätt
sedan resterande mjöl men spara ca 1 dl till utbakning.
Arbeta degen tills den blir blank och slät och släpper bunken. Den
ska inte kladda när man rör vid den men den ska ändå vara mjuk.
Låt degen jäsa 35 minuter.
3. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den väl. Dela den i
lagom stora bitar och rulla ut till lussebullar. Lägg på plåt med
bakplåtspapper. Tryck ner russin i varje lussebulle. Låt jäsa under
bakduk ca 35 min.
4. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen ca 8 min.
Låt svalna på galler under bakduk.
Visningar:
55312
Sparat:
707

LIKNANDE RECEPT

Saftiga lussebu
av Linn_Z
över 2 månader
Maya´s Fluffiga
av SDMaya
över 2 månader
SaffransRutor m
över 2 månader
Lussebullar
över 2 månader
Saffransbröd me
över 2 månader
Saffransbullar
över 2 månader