Lyxkrans

En bit av denna lyxkrans är alldeles tillräckligt till eftermiddagskaffet!

Betyg (0 röster)
Antal personer
15 bitar

Ingredienser

½ pkt jäst
100 g smör eller margarin
2 dl mjölk
1 krm salt
1 tsk hjorthornsalt
1 dl strösocker
4 äggulor
7 - 8 dl vetemjöl

Fyllning:
100 g mandelmassa
25 g smör eller margarin
1 påse suckat

Pensling:
1 ägg

Garnering:
Mandelspån

Gör så här

Smula jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull eller i mikron. Tillsätt mjölken i matfettet. Värm matfettsblandningen till fingervärme, 37 grader.

Rör ut jästen med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt, hjorthornssalt, socker, äggulor och det mesta av mjölet. Spara lite mjöl till utbakningen.

Arbeta degen smidig, för hand eller i maskin, tills den släpper bunkens kant. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 minuter på en rumsvarm och dragfri plats.

Gör fyllningen: Riv mandelmassan. Tillsätt matfettet och rör fyllningen smidig.

Ta upp degen på mjölat bord och knåda ev in lite mer mjöl. Kavla ut degen till en rektangulär platta, ca 25x60 cm. Bred mandelmasseblandningen på degplattan. Strö över suckaten.

Rulla samman degen från långsidan. Forma degrullen till en krans på en bakpappersklädd plåt. Låt kransen jäsa övertäckt ytterligare ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.

Pensla kransen med uppvispat ägg. Strö över mandelspån. Grädda kransen i nedre delen av ugnen ca 20 minuter. Låt den svalna.
Visningar:
895
Sparat:
3

LIKNANDE RECEPT

Hittade inga liknande recept.