Magdas älggryta

En ruskigt god gryta som bara blir bättre till nästa dag.

Betyg (5 röster)
Antal personer
5-7

Ingredienser

50 gr smör
ca 1 kg älgkött i grytbitar
1½ tsk salt
1 krm vit el svartpeppar + några hela korn i grytan
2 - 3 hg rimmat fläsk , skuret i små bitar
3 - 4 scharlottenlökar i bitar , klyftor
2 morötter i bitar
10 krossade enbär
1 lagerblad
1 nypa timjan (torkad)
2 - 3 dl buljong
1 - 2 tsk potatismjöl
2,5 dl grädde
50 - 100 gr grönmögelost
smaka av med gelé , gärna tranbärsgelé!

Gör så här

Stek fläsket i riktigt varm panna, ta upp det och stek älgköttet i omgångar. Krydda med salt och peppar. Stek sedan löken och morötterna. Lägg tillbaka allt i grytan och tillsätt enbär, lagerblad, timjan, buljong och nästan all grädde. Spara lite till redningen. Smula ned ädelosten. Låt alltsammans småputtra ½-1 timme beroende på köttets kvalite. Rör ut potatismjölet i grädden och tillsätt redningen. Låt det koka upp igen. Smaka av med gelé och servera med pressad potatis, sallad och ett gott rödvin!
Har du tillgång till kantareller så blir det mumsigt om du steker några nävar i smör och tillsätter just innan serveringen.
Visningar:
14817
Sparat:
274

LIKNANDE RECEPT

Älggryta recept
Husets älggryta
av zonale
över 2 månader
Älggryta med ch
av Kicki8
över 2 månader
Älg i lergryta.
av 7201
över 2 månader
Älggryta från H
av Liliane
över 2 månader
Älggryta
över 2 månader