Mandelkaka med kolaglasyr

Mumsigt

Betyg (0 röster)
Antal personer
8-10

Ingredienser

Kaka:
175 g sötmandel
4 äggvitor
2 dl socker

Kolasmet:
2 dl vispgrädde
1 dl socker
1/2 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker

Garnering:
2.5 dl vispgrädde
mjölkchoklad eller kakao

Gör så här

Mal sötmandeln. Vispa äggvitorna hårt. Blanda i sockret, lite i taget under kraftig vispning (som när man gör marängsmet). Vänd ner den malda mandeln försiktigt.
Bred ut smeten i en smord och bröad form. Grädda i 175 grader ca 30 minuter. Låt svalna. Stjälp upp på ett fat.

Blanda grädde socker och sirap i en tjockbottnad kastrull. Låt skåkoka tills smeten tjocknat, ca 20-30 minuter. Gör eventuellt ett vattenprov (droppa några droppar av kolasmeten i ett glas kallt vatten, känn om kolan är lagom seg). Sikta i vaniljsockret och rör om. Låt svalna något och häll därefter över kakan.

Bred över vispad grädde och garnera med hackad choklad eller siktat kakao.
Visningar:
1189
Sparat:
14

LIKNANDE RECEPT

Mandelkaka recept
Mjuk mandelkaka..
över 2 månader
Jättegod rabarb..
över 2 månader
Superenkla chok..
av erajsko
över 2 månader
Mandelbollar me
av sajoh69
över 2 månader
Mandelkaka
över 2 månader
Smarriga mandel
över 2 månader