Mandelsinbullar

De här bullarna har fått sin mycket finurliga namn efter den goda fyllningen - söt mandelmassa smaksatt med nypressad apelsinsaft.

Betyg (2 röster)
Antal personer
40 st

Ingredienser

150 g smör eller margarin
5 dl mjölk
1 pkt jäst
1,5 dl strösocker
½ tsk salt
Ca 13 dl vetemjöl

Fyllning:
150 g mandelmassa
50 g rumsvarmt smör eller margarin
1 apelsin

Pensling:
1 ägg

Garnering:
1 påse ( 50 g) mandelspån

Tillbehör:
Bullformar

Gör så här

Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt mjölken och låt vätskan bli fingervarm, 37 grader.

Smula jästen i en bunke. Häll över lite av degvätskan och rör tills jästen löst sig. Tillsätt resten av degvätskan, socker, salt och det mesta av mjölet, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig.

Låt degen jäsa övertäckt ca 40 minuter på en dragfri och rumsvarm plats.

Gör fyllningen: Grovriv mandelmassan och blanda den med matfettet. Riv skalet och pressa ur saften av en apelsin. Rör ner det i smörblandningen.

Ta upp degen på ett mjölat bord och dela den i två delar. Kavla ut varje del till en rektangel, ca 30x40 cm.

Fördela fyllningen på rektanglarna och rulla ihop dem från långsidan. Skär dem i ca 2 cm breda bitar.

Lägg bullarna med snittytorna uppåt i bullformar eller på bakpappersklädda plåtar. Låt bullarna jäsa övertäckta ytterligare ca 20 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.

Pensla bullarna med uppvispat ägg. Strö över mandeln. Grädda dem mitt i ugnen ca 8 minuter. Låt bullarna kallna på galler.

Det rivna skalet och saften från den färska apelsinen kan bytas ut mot 2 msk koncentrerad apelsinjuice och 2 msk syltat apelsinskal.
Visningar:
1079
Sparat:
16

LIKNANDE RECEPT

Hittade inga liknande recept.