Marängkaka

Vanlig sockerkaka blir som ny med ett lager mandelmaräng på toppen. Resultatet blir ett läckert bakverk som passar både vardag och fest.

Betyg (1 röst)
Antal personer
16 bitar

Ingredienser

Botten:
125 g smör
1½ dl strösocker
2 äggulor
1 dl mjölk
2 dl vetemjöl
1 msk bakpulver

Marängtäcke:
100 g mandel
2 äggvitor
1½ dl strösocker

Garnering:
1 msk kakao

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader. Börja med att skålla och skala mandlarna till marängtäcket. Koka upp vatten i en kastrull och lägg ner mandlarna i det kokande vattnet. Dra kastrullen åt sidan och låt mandlarna ligga ett par minuter. Inte för länge för då blir de sega.

Häll bort vattnet och skölj mandlarna med kallt vatten. Tryck ut mandlarna ur skalet. Hacka sedan mandeln fint och ställ åt sidan.

Gör bottnen: Vispa smör och socker poröst. Vispa ner äggulorna. Rör ner mjölken i smeten. Blanda mjöl och bakpulver och tillsätt i smeten.

Smörj en ugnsfast form, ca 25x25 cm, och häll i smeten. Grädda bottnen 15 minuter.

Förbered marängtäcket medan bottnen gräddas. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Vänd ner sockret medan du fortsätter att vispa. Vänd försiktigt ner den finhackade mandeln.

Ta ut kakan ur ugnen och bred mandelmarängen över bottnen. Ställ in kakan igen och grädda ytterligare 20 minuter.

Låt kakan svalna. Sikta lite kakao över kakan innan den serveras.
Visningar:
2093
Sparat:
21

LIKNANDE RECEPT

Marängkaka recept
Festlig marängk..
över 2 månader
Marängkrisptårt
av Annie_B
över 2 månader
Marängkakor med
av grill
över 2 månader
Marängkaka
över 2 månader
Äppelmarängkaka
av MammaCa
över 2 månader
Morfars marängk
av MargaTh
över 2 månader