Marinerad nötstek i gryta

Genom att marinera köttet blir smaken fylligare och köttet mörare. Här marineras steken ett dygn i öl och kryddor, bräseras med grönsaker i en gryta och serveras i tunna skivor med en mustig sås.

Betyg (4 röster)
Antal personer
6 st
Marinerad nötstek i gryta

Ingredienser

1½ kg benfritt nötkött av fransyska eller innanlår
2 rödlökar
2 vitlöksklyftor
5 dl mörkt öl
2 lagerblad
8 kryddpepparkorn
1 tsk paprikapulver
2 msk smör eller margarin
1 tsk salt
2 stora morötter
1 purjolök

Sås:
6 dl steksky
1½ msk vetemjöl
1½ msk smör eller margarin
Salt
Peppar

Gör så här

Putsa köttet och lägg det i en tjock plastpåse. Skiva löken, pressa vitlöksklyftorna och blanda dem med öl, lagerblad, kryddpeppar och paprika.

Häll marinaden över köttet i plastpåsen och tillslut väl. Låt köttet stå i kylskåp cirka ett dygn. Vänd påsen några gånger under tiden.

Ta upp köttet, torka av det och sila marinaden. Spara marinaden.

Bryn köttet i matfett runt om i en stekgryta. Strö över salt. Skala morötterna och skär morötter och purjolök i bitar. Lägg grönsakerna i grytan och späd med hälften av marinaden.

Låt köttet sjuda under lock på svag värme cirka 1½ timme. Späd med resten av marinaden under tiden. Mot slutet av stektiden sticker du in en köttermometer i steken. Vid 70 grader är köttet lätt rosa inuti, vid 75 grader är köttet genomstekt.

Låt steken vila under folie. Sila skyn och koka upp den. Rör samman mjöl och matfett och klicka ner blandningen i såsen under vispning. Smaka av med salt och peppar.

Skär upp steken i tunna skivor och servera med såsen.

Servera med kokt eller stekt potatis, kokta grönsaker, inlagd gurka och vinbärsgelé.
Visningar:
33465
Sparat:
264

LIKNANDE RECEPT

Porterstek
över 2 månader
Gammaldags stek
av Lilloo
över 2 månader
Biffgryta
över 2 månader
Helgstek med co
av rosen69
över 2 månader
Ing-maris stek ..
av Lilloo
över 2 månader
Fransyska à-la ..
över 2 månader