Mexikansk räkpanna

Räkornas sälta och limens syrliga friskhet gör denna rätt till en delikatess. Servera den gärna med knaprigt ostgratinerade tacos.

Betyg (1 röst)
Antal personer
4 st

Ingredienser

2 gula lökar
1 grön paprika
1 burk skivade champinjoner , 200 g
1 msk smör eller margarin
1 msk vetemjöl
1 dl chilisås
2 dl matlagningsgrädde
1 tsk salt
1 krm vit- eller svartpeppar
1 krm kajennpeppar
2½ dl vitt ris
4 tsk färskpressad limesaft
300 - 400 g skalade räkor
½ dl koncentrerad apelsinjuice
1 dl vatten
1 limefrukt till garnering

Gör så här

Skala och hacka löken. Skölj, ansa och strimla paprikan. Låt champinjonerna rinna av.

Hetta upp matfettet i en låg, vid kastrull. Tillsätt lök och champinjoner och fräs i ca 3 minuter. Strö över mjölet och rör om. Tillsätt paprika, chilisås, grädde, salt och kryddor. Låt sjuda utan lock i 8-10 minuter.

Koka upp 5 dl vatten i en kastrull. Tillsätt riset och färskpressad limesaft. Låt riset sjuda tills vätskan är absorberad, ca 10 minuter.

När grönsaksblandningen har kokat färdigt, tillsätt räkor, apelsinjuice och vatten. Sjud upp och låt räkorna bli genomvarma.

Lägg upp på serveringsfat med riset bredvid. Garnera med lime och servera genast.

Gott till är ostgratinerade tacos: Riv ost efter smak över tacosen. Ställ in i ugnen och gratinera i 150 grader i ca 5 minuter.
Visningar:
2023
Sparat:
86

LIKNANDE RECEPT

Räkpanna recept
Kall räkpanna
över 2 månader
Räkor Indienne
av styvan
över 2 månader
Räkpanna
av Lisa35
över 2 månader
Fisk och räkpan
över 2 månader
Gnocchi-och räk
över 2 månader
Krämig räkpanna
över 2 månader