Min helstekta lax med knaprigt täcke

Betyg (1 röst)
Antal personer
10 st

Ingredienser

1 lax ca 2 kg efter rensningen
50 g smör
2 knippor dill
Marinad:
1 ½ msk salt
vitpeppar
1 msk socker
1 msk olja
2 msk citronsaft
Panering:
75-100 g smör
1 dl hackad dill och gräslök
½ tsk paprika
3-4 dl smulat torrt vitt bröd
Garnering:
1 citron
dillkvistar
Gräslöksås:
2 dl vitt vin
3-4 kryddmått vitpeppar
2 dl fiskbuljong
2 dl finklippt gräslök
4 dl creme fraiche
2 msk smör
1 tsk salt

Gör så här

Skölj av laxen och lägg den på en skärbräda. Flå av skinnet försiktigt på båda sidor. Smöra ett ugnsäkert fat med smöret och täck med mycket grovt hackad dill, både stjälkar och blad. Blanda salt och nymald vitpeppar till marinaden med socker, citronsaft och olja. Pensla laxen runt om och lägg den på fatet. Låt den stå övertäckt med aluminiumfolie 2-4 timmar. Sätt in laxen med foliet över i 200 grader ugnsvärme och låt den stå i 30 minuter. Smält under tiden smöret till paneringen. Tillsätt paprika och dill. Skär bort kanterna på vitt bröd och smula sönder brödet mellan handflatorna håll dig över en rätt stor skål så smular det inte runt hela köket. Blanda ner brödet i smöret. Tag ut laxen efter 30 minuter, tag av foliet och täck fisken med det saftiga brödet. Sätt åter in den ugnen och låt stå i 15-30 minuter, så att brödtäcket får fin färg och laxen är genomstekt. Låt stå 3-4 minuter före serveringen. Garnera med citronhalvor eller -klyftor och några dillkvistar. Servera med kokt färsk potatis och gräslöksås. Gräslöksås: Blanda vin och fiskbuljong i en kastrull. Låt det koka upp. Klicka i creme fraiche och koka ihop såsen 10-15 minuter på stark värme. Vispa då och då. Smaksätt med salt och peppar. Tillsätt gräslöken och klicka i smöret. Låt såsen koka upp.
Visningar:
7233
Sparat:
22

LIKNANDE RECEPT

Absolut bästa f
av Marre73
över 2 månader
Fläskfilé bacon
av Queenie
över 2 månader
Kycklinggratäng
över 2 månader
Helt underbar k
av Queenie
över 2 månader
Himmelska gryta
över 2 månader
Fläskfilé du in
över 2 månader