Molnlätt vinbärspaj

En härlig paj med frasig maräng och rikligt med röda vinbär. Namnet den fått är väl funnet - den känns som om man svävar på moln nr man smakat första tuggan.

Betyg (0 röster)
Antal personer
8 st

Ingredienser

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
150 g smör eller margarin
2 msk strösocker
1 äggula

Fyllning:
1 liter , ca 500 g , röda vinbär
3 äggvitor
1½ dl strösocker
2 msk vaniljsocker

Garnering:
Florsocker
citronmelissblad

Gör så här

Börja med pajdegen: Sätt ugnen på 225 grader. Hacka samman vetemjöl, matfett och socker, gärna i matberedare. Tillsätt äggulan och arbeta snabbt ihop allt till en deg.

Tryck eller kavla ut degen i en form, ca 25 cm i diameter. Fäst ev en remsa aluminiumfolie runt kanten så att degen inte glider ner under gräddningen. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 minuter.

Gör fyllningen: Skölj, torka av och rensa vinbären. Ta av bären från stjälkarna med en gaffel.

Vispa äggvitorna till riktigt fast skum, gärna med elvisp. Tillsätt strösocker och vaniljsocker, lite i taget, under vispning.

Vänd försiktigt ner bären i äggvispet. Fyll pajskalet med marängsmeten.

Grädda pajen mitt i ugnen ca 15 minuter eller tills marängen är fast på ytan men fortfarande krämig i mitten. Låt pajen svalna något innan den garneras med siktat florsocker och citronmeliss.

Frasig maräng: Ett bra knep för att vara säker på att få en frasig maräng är att tillsätta 1 krm ättika eller ½ tsk pressad citronsaft när äggvitorna ska vispas upp.
Visningar:
3610
Sparat:
47

LIKNANDE RECEPT

Vinbärspaj recept
 Frisk vinbärsp..
över 2 månader
Knäckig vinbärs..
över 2 månader
Vinbärspaj
av maxxa
över 2 månader
Havresmulpaj me
över 2 månader
Vinbärspaj med
över 2 månader
Vinbärspaj
av Vompa
över 2 månader