Mommis tunnbröd

Det här brödet älskar alla min min släkt. Min mormor har alltid bakat det.

Betyg (5 röster)
Antal personer
20-24
Mommis tunnbröd

Ingredienser

12 g jäst (½paket)
50 g margarin eller smör
5 dl mjölk
1 tsk salt
2 msk ljus sirap
1 dl havregryn grova
2 dl rågmjöl
1 tsk hjorthornssalt
7 dl vetemjöl

Gör så här

1* Smula ner jästen i en degbunke.
2* smält smör i en kastrull. Tillsätt mjölken och låt det bli 37 grader. Häll det över jästen och rör tills den löst sig.
3* Tillsätt salt sirap havregryn rågmjöl och hjorthorssaltet och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen smidig tills den släpper bunken. Strö lite mjöl över degen. Låt den jäsa i 2 timmar övertäckt.
4*Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda in mjölet som är kvar. Dela degen i så många bitar du vill ha. (stora eller små kakor) stora ca 25 cm i diameter små 10 cm i dimameter
5* Kavla ut kakorna med krus kavel. Lägg dem på en varm plåt in i ugnen. Grädda ca 3 minuter vänd och grädda ca 3 minuter. ugnen ska stå på 250 grader.
6*Lägg dem att svalna på galler. Täck dem väl med bakduk.
Lägg i påsar så håller de sig saftiga längre. Går utmärkt att frysa.
Visningar:
3977
Sparat:
198

LIKNANDE RECEPT

Tunnbröd recept
Varma tunnbröds..
av tycons
över 2 månader
Räkrullar med p
över 2 månader
Tunnbrödsrullar
av for-joi
över 2 månader
Skagenkorg
av popik
över 2 månader
Tunnbrödsrulle
över 2 månader
Kräftsnittar
över 2 månader