Morots-och solrosbröd

Brödet ska kalljäsa ca 3 timmar.

Betyg (1 röst)
Antal personer
1 bröd

Ingredienser

5 dl vatten
13 dl vetemjöl special
2 stora morötter
25 g jäst
2 msk olivolja
2 tsk salt
1 1/2 dl solroskärnor

Gör så här

1.Häll det kalla vattnet i en degbunke och tillsätt 12 dl av vetemjölet. Arbeta degen i ca 8 min.
2.Finriv morötterna.
3.Smula ner jästen och tillsätt morötterna och olivoljan. Arbeta degen i ytterligare 2 min.
4.Tillsätt sist saltet, solroskärnorna och så mycket av det sparade mjölet att det blir en smidig deg.
5.Låt degen vila svalt i ca 3 timmar.
6. Sätt ugnen på 250 grader.
7.Mjöla bakbordet och häll ut den jästa degen. Mjöla även ovanpå degen och sträck ut den och forma den varsamt till en längd. Den ska helst inte sjunka ihop för mycket. Dela den på mitten och tvinna samman den till en längd.
8. Lyft varsamt upp deglängden på en bakpappersklädd plåt och låt jäsa i ca 20 min.
9.Ställ in den färdigjästa längden i nedre delen av ugnen och sänk värmen till 200 grader. Grädda brödet i 25-30 min.
10. Låt det nygräddadebrödet svalna utan bakduk så behåller brödet den frasiga ytan.
Visningar:
1482
Sparat:
88

LIKNANDE RECEPT

Solrosbröd recept
Morot- och solr..
av Forsen
över 2 månader
Ljust solrosbrö
av NewDown
över 2 månader
Solrosbröd
av snutten
över 2 månader
Solrosbröd med
över 2 månader
Tinas snabba so
av LaJefa
över 2 månader
Lättbakat solro
av marwis
över 2 månader