Morotsbröd

Supergott morotsbröd. Dessutom ser det vackert ut - blir lika gult som saffransbröd. Passar lika bra på fruktosbordet som på middagsbjudningen

Betyg (15 röster)
Antal personer
20 st
Morotsbröd

Ingredienser

4 msk olja eller kesella
5 dl morotsjuice
50 g jäst
2 st morötter
2 msk honung
1 tsk salt
9 dl vetemjöl
4 dl durumvete
ev 1 ägg att pensla med

Gör så här

Häll morotsjuicen i en kastrull och värm till fingervarmt (37°C). Rör i oljan eller Kesellan så den ”löser sig” (Om du använder Kesella så gör det inget om spadet är ”klumpigt” bara det inte är kallare än fingervarmt.).
Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med lite av degspadet. Häll i resten av spadet och tillsätt salt och honung. Grovriv eller finhacka morötterna och tillsätt dom och det mesta av mjölet (spara resten till utbakning) och arbeta ihop till en smidig deg som gärna får vara lite kladdig.

Jäs degen övertäckt ca 30 minuter. Värm ugnen till 225 grader.

Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen i ca 20-25 bitar och forma till runda bullar. Lägg bullarna på bakplåtsklädda plåtar och jäs under duk ca 30 minuter. Pensla ev med uppvispat ägg.

Grädda i mitten av ugnen 10-12 minuter. Låt svalna på galler under duk.
Visningar:
10730
Sparat:
483

LIKNANDE RECEPT

Morotsbröd recept
Grövre morotsbr..
över 2 månader
Morotsbröd med
av lennali
över 2 månader
Morotsbröd
över 2 månader
Morotsbröd
över 2 månader
Morotsbröd i fo
av maxxess
över 2 månader
Morotsbröd i lå
av tina62
över 2 månader