Murgh makhani - indisk smörkyckling

Är helt underbar om man gillar kryddig mat.

Betyg (1 röst)
Antal personer
6 st

Ingredienser

900 g urbenad lårfilé av kyckling eller
1 hel kyckling
100 g normalsaltat smör
1 msk spiskummin
4 tsk honung
1 ½ dl vispgrädde
1 tsk nymald svartpeppar
2 msk pressad lime

MARINAD:

1 ½ dl tjock yoghurt (turkisk eller grekisk)
2 tsk salt
1 msk pressad lime
6 pressade vitlöksklyftor
4 cm ingefära, finhackad färsk
3 msk garam masala
2 tsk chilipulver
2 tsk mald koriander
2 tsk mald bockhornsklöver
1 tsk mald spiskummin
1 tsk kanel, krossad eller mald

Makhanisås:

800 g krossade tomater (2 burkar)
½ tsk torkad bockhornsklöver
2 - 3 finhackade jalapeño eller annan mild chili
4 kryddnejlikor
2 tsk salt
1 ½ dl vatten

Gör så här

Blanda alla ingredienser till marinaden i en rymlig ugnsfast form. Skär kycklingköttet i bitar på några centimeter (eller stycka den hela kycklingen i 8-10 bitar).

Lägg ner bitarna i marinaden och låt stå täckta i kylen över natten (har man bråttom funkar det med ett par timmar också, men smaken blir inte lika djup).

Nästa dag: blanda alla ingredienser till såsen och sjud den i en kastrull i 20 minuter under omrörning. På så vis tjocknar såsen och mognar i smak. Ställ åt sidan.

Värm ugnen till 225º C. Ställ in den ugnsfasta formen med kycklingen och baka i 10 minuter. Sänk värmen och baka i ytterligare 5 minuter eller tills kycklingen precis är genomkokt. Kycklinben tar lite längre tid.

Under tiden, smält smöret i en kastrull och strö över spiskumminet. Låt fräsa några minuter. Tillsätt honung, grädde, svartpeppar och lime.

Häll makhanisåsen i smörblandningen. Tillsätt kycklingen och låt alltsammans sjuda i 5 minuter. Servera med kokt basmatiris och nanbröd.
Visningar:
5018
Sparat:
47

LIKNANDE RECEPT

Kyckling i indi
av MrsC
över 2 månader
Indisk smörkyck
av mumsis
över 2 månader