Nils-Emils lingonbröd

På Nils-Emils kvarterskrog på Söder i Stockholm ligger detta bröd alltid på bordet. Det kräver lite tid, men är värt varenda minut.

Betyg (1 röst)
Antal personer
3 limpor

Ingredienser

4 dl ljummet vatten
1 dl vetekross
1 dl rågkross
3 tsk salt
3 tsk kummin
2½ dl lingonsylt, ej för söt
1½ dl russin
1 dl linfrö
1 dl vetekli
2 pkt torrjäst
18 dl vetemjöl
5 dl kallt vatten

Gör så här

Blanda ljummet vatten, vete- och rågkross, salt, kummin, lingonsylt, russin, linfrö och vetekli i en bunke. Täck med bakhandduk och låt stå över natten.

Blanda torrjästen med vetemjölet. Värm vattnet till 50 grader och häll det under omrörning i mjölblandning. Tillsätt degen från första dagen och blanda väl. Du behöver inte knåda degen.

Forma 3 smala längder av degen, lägg dem på bakpapper på plåt och låt dem jäsa i värmeugn i 50 grader, ca 15 minuter.

Grädda bröden i 225 grader, ca 30 min, och låt dem kallna på bakgaller utan bakduk.
Visningar:
9921
Sparat:
54

LIKNANDE RECEPT

Lingonbröd recept
Lingonbröd, bak..
av NewDown
över 2 månader
Nyttigt saftigt
över 2 månader
Tonfisksallad m
av naannii
över 2 månader
Lingonbröd
över 2 månader
Lingonbröd för
över 2 månader