Norska vaniljare

Fin vetedeg som formas till bullar med en "krater" av ljuvlig vaniljkräm i mitten. Bullarna är förstås allra godast nybakade, men de tål även några veckor i frysen.

Betyg (0 röster)
Antal personer
15 st

Ingredienser

1 pkt jäst
75 g smör eller margarin
4 dl mjölk
½ dl strösocker
½ tsk kardemumma
Ca 11 dl vetemjöl

Fyllning:
2 dl marsankräm

Glasyr:
1½ dl florsocker
1 msk vatten

Garnering:
3/4 dl riven kokos

Gör så här

Börja med att koka marsankrämen enligt förpackningens anvisningar. Smula sedan ner jästen i en bunke. Smält matfettet. Tillsätt mjölken och ljumma degspadet till fingervärme, 37 grader.

Häll lite av degspadet över jästen. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt resten av spadet, socker och stött kardemumma.

Arbeta in det mesta av mjölet till en smidig deg. Spara lite av mjölet till utbakningen. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 minuter på en rumsvarm och dragfri plats.

Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och knåda sedan in resten av mjölet. Dela degen i 15 delar. Forma dem till runda, släta bullar. Tryck till med handen så att bullarna blir platta.

Lägg bullarna på en bakpappersklädd plåt. Låt dem jäsa övertäckta ca 15 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.

Gör med en matsked en grop i varje bulle. Gropen får inte vara för grund. Lägg en klick marsan- eller vaniljkräm i groparna. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 15 minuter. Låt dem svalna på galler.

Gör glasyren: Rör samman florsocker och vatten. Glasera bullarna och strö över kokos.
Visningar:
1281
Sparat:
10

LIKNANDE RECEPT

Nougatcrisp
över 2 månader
Emils tårta..
av Lolan
över 2 månader
Hemmagjord Glas
över 2 månader
Choklad & Vanil
av LEDIVO
över 2 månader
Marängkolatårta
av tina62
över 2 månader
Vanilj/kokos bu
över 2 månader