Nougat- och mascarponemousse med apelsinchutney och kaffegelé

Den här desserten är inspirerad av den italienska desserten tiramisu. Den lagas med fördel dagen före serveringen.

Betyg (0 röster)
Antal personer
8 st
Nougat- och mascarponemousse med apelsinchutney och kaffegelé

Ingredienser

8 savoiardikex
1 dl starkt kallt kaffe

Apelsinchutney:
2 gelatinblad
2–3 apelsiner (250 g apelsinfiléer)
1/2 vaniljstång
1/2 dl pressad apelsin
125 g syltsocker

Mascarponemousse:
5 äggulor
3/4 dl strösocker
3/4 dl madeira
150 g mascarponeost
60 g hasselnötkräm (Nutella)
2 dl vispgrädde

Kaffegelé:
2 gelatinblad
1 1/2 dl hett, starkt kaffe
1 1/2 msk strösocker
1 msk Frangelicolikör (hasselnötslikör) eller kaffelikör

Tillbehör:
Torkade apelsinskivor

Gör så här

1. Apelsinchutney: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Skär bort skalet på apelsinerna med en vass kniv och skär ut skinnfria filéer. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Koka vaniljstång, frön, apelsinklyftor, apelsinsaft, syltsocker i en kastrull 2 min.

2. Lyft upp gelatinbladen och smält ner dem i apelsinchutneyn under omrörning. Låt svalna och fördela chutneyn i 8 koppar eller glas som rymmer 2 dl. Ställ i kylen minst 3 timmar för att stelna.

3. Mascarponemousse: Vispa äggulor, socker och madeira i en skål i hett vattenbad till massan blir luftig och riktigt fast och har en temperatur på 83°. Det är viktigt att vispa hela tiden. Blanda i mascarpone och hasselnötskräm. Låt kallna till 20°. Lättvispa grädden och vänd försiktigt ner den i krämen.

4. Kaffedoppa kexen och lägg dem på chutneyn. Klicka eller spritsa ner moussen. Se till att moussen når ända ut i kanterna och är jämn och slät. Ställ kopparna i kylen ca 3 timmar.

5. Kaffegelé: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Lyft upp dem och smält dem på svag värme i lite av kaffet. Rör ner det i det resterande kaffet, socker och likör. Låt kallna, och när den börjar stelna till äggvitekonsistens skedas den över moussen. Ställ tillbaka kopparna i kylen för att gelén ska stelna helt.

6. Servera med torkad apelsinskiva.
Visningar:
2882
Sparat:
21
Vit choklad- oc
av katten4
över 2 månader
Söt mascarponem
över 2 månader
Mascarponemouss
av tina62
över 2 månader
Rödbetskaka med
av Fin
över 2 månader