Nyttiga och väldigt goda tekakor

Dessa tekakor är perfekta som frukostbröd,väldigt matiga med mycket fibrer. Bakas de med surdeg så blir de extra saftiga och hållbara även utan för frysen.

Betyg (3 röster)
Antal personer
25 st

Ingredienser

3 dl havregryn
1/2 - 1 dl linfrö
2 - 3 msk vetekli
Ca 7 dl kokande vatten
75 - 150 g smör i kuber
1 - 2 dl rågsurdeg (utan surdeg ca 50 g jäst)
1/2 dl sirap (alt socker)
2 tsk salt
4 - 6 dl rågsikt
8 - 10 dl vetemjöl

Gör så här

Har du assistent? I så fall: Blanda alla ingredienser utom salt och kör på låg växel ca 2 min. Tillsätt saltet och kör på samma växel lika länge. Därefter på mellanväxeln i 7-10 minuter tills degen är slät, blank och släpper bunken. Har du ingen assistent så får du knåda momenten längre tid för hand.

Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek (ca 1-1/2 timma).

Häll ut degen på väl mjölat bakbord (den ska vara lite kletig), dela degen i två och rulla med väl mjölade händer ut till rullar. Skär önskad storlek och platta ut till ca 1 cm tjocka, runda kakor (eller kavla ut och ta ut bitar med ett runt mått). Lägg på smord eller bakpappersklädd plåt. Nagga och låt jäsa knappt en timma.

Baka i mitten av ugnen på ca 225 grader ca 7-10 minuter.
Visningar:
8460
Sparat:
118

LIKNANDE RECEPT

Tekakor recept
Chris Tekakor
av SDMaya
över 2 månader
Havre-tekakor
över 2 månader
Havregryns teka
över 2 månader
Havretekakor
av ros
över 2 månader
Saftiga tekakor
av babbs
över 2 månader
LCHF scones/tek
av bikbok
över 2 månader