Oxfilé Africana

Varianter av garnityret Africana ser man ju ofta men jag vill nog påstå att denna rätt, en klassiker i Göteborg på 70-talet, är originalet och var en variant som serverades på "finkrogen"

Betyg (2 röster)
Antal personer
4 st

Ingredienser

600 gram oxfile, använd svansen eller huvudet på filén
Smör till stekning
Salt
Peppar

Currysås:
½ finhackad gul lök
1/4 grönt finhackat äpple
1 tsk currypulver (eller pasta)
1 dl kalvbuljong (färdig eller tärning)
1 msk mango chutney
2 dl grädde
Salt
Peppar
1 klick smör

Tillbehör:
Mango chutney
Banan
Jordnötter
Mandarinklyftor

Gör så här

Till såsen fräser du löken, äpplet och curryn.
Både äpplet och löken skall smälta samman
(om man vill fuska lite så kan man pudra med lite mjöl för att få såsen lite tjockare och slippa koka ned den så mycket). Slå i buljong, chutney och grädde och koka ihop till lagom tjocklek. Slå såsen i en mixer och tillsätt smörklicken, mixa till den blir slät.

Stek oxfilébitarna snabbt i en het panna.

Lägg upp oxfilébitarna på ett serveringsfat.
Häll currysåsen över, pudra lite med currypulver ovanpå.

Tillbehören kan du antingen lägga i små snygga högar direkt på severingsfatet om detta är stort nog, annars serveras de i skålar bredvid och tillsammans med kokt ris.

Tips
när du smaksätter stekt kött - använd svartpeppar från kvarnen och vanligt salt är ofta bättre än gourmetsalt om detta är grovt.
Visningar:
14809
Sparat:
101

LIKNANDE RECEPT

Oxfilé recept
Oxfilé med trat..
över 2 månader
Smördegsinbakad..
av heanea
över 2 månader
Plankstek med f
över 2 månader
Oxfilégratäng
av lennali
över 2 månader
Oxfilé med hass
över 2 månader
Pasta med oxfil..
över 2 månader