Oxfilé med bakad tomat och chokladsås

Riktig lyxmat! Mycket smakrikt!

Betyg (0 röster)
Antal personer
10 st

Ingredienser

1 1/4 kg oxfilé
5 tomater
1 tsk Dansukker Råsocker Strö
salt
peppar
smör, margarin eller olja till stekning
Sås:
2 gula lökar
3 dl rödvin
1/2-1 dl Dansukker Mörkt Muscovadoråsocker
2 dl vatten
3 msk mörk oxfond
2 lagerblad
3 kvistar timjan
100 g mörk choklad 70% kakaohalt
3-4 tsk potatismjöl
salt
peppar
Grönsaker:
500 g potatis
500 g morötter
500 g palsternacka
500 g rödlök
500 g svamp, valfri sort
smör, margarin eller olja till stekning
1 msk Farinsocker
salt
peppar
persilja

Gör så här

Skala grönsakerna och rensa svampen. Skär löken i klyftor de övriga grönsakerna i tärningar. Stek potatis, palsternacka och morötter precis färdiga i matfett i en stekpanna. Tag upp. Stek därefter lök och svamp. Blanda samman samtliga grönsaker och smaka av med farinsocker, salt och peppar. Ställ åt sidan och värm dem precis innan serveringen. Strö över klippt persilja vid serveringen.

Skölj tomaterna och halvera dem. Ställ dem på ett ugnssäkert fat. Krydda dem med råsocker, salt och peppar. Baka i ca 1 timme i 100° varm ugn.

Bryn oxfilén i matfett. Salta och peppra. Lägg på ett eldfast fat och stek färdig i ugnen i 200° i ca 15 minuter, innertemperaturen bör vara 55-60°.

Fräs löken till såsen i matfett i en kastrull. Tillsätt vin, muscovadoråsocker, vatten, fond och kryddor och sjud under lock i 10 minuter. Tillsätt chokladen och rör tills den smält. Red av med potatismjöl utrört i lite vatten. Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt och peppar. Sila ner såsen i en serveringsskål vid serveringen.

Skiva oxfilén och servera den med de bakade tomaterna, såsen samt grönsaksblandningen.
Visningar:
5474
Sparat:
118

LIKNANDE RECEPT

Oxfilé recept
Oxfilé med trat..
över 2 månader
Underbara kakor..
över 2 månader
Smördegsinbakad..
av heanea
över 2 månader
Plankstek med f
över 2 månader
Oxfilégratäng
av lennali
över 2 månader
Oxfilé med hass
över 2 månader